Теребовлянська ЗОШ І-ІІІ ст. №2

TEREBOVLYA SECONDARY SCHOOL No 2

Понеділок, 29.04.2024, 23:15

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | Реєстрація | Вхід

ШКІЛЬНІ НОВИНИ:

Головна » 2019 » Листопад » 8 » XIX Всеукраїнський радіодиктант національної єдності
15:07
XIX Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

В Україні, в п’ятницю, 8 листопада, проходив Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Традиційно щорічний радіодиктант національної єдності писали українці у різних куточках світу.

І десятикласники нашої школи разом із вчителем української мови Васильків Г. Ю. також долучились до загальнонаціонального флешмобу.

Об 11:20 у прямому ефірі з радіостудії на Хрещатику відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, зачитав слухачам текст диктанту «Від бересту до "цифри"».

Новацією 19-го Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності стало те, що пан Олександр вніс у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису і те, що учасники мали змогу вже через 15 хвилин після написання диктанту перевірити свою роботу. За цих 15 хвилин до перевірки (з 11:45 до 12:00) охочі мали змогу надіслати свій текст (фото, скан або скріншот із вказаною зворотною адресою) на електронну скриньку Українського радіо (rd@nrcu.gov.ua).

З 12:00 до 12:15 Олександр Авраменко провів роботу над помилками. Автори безпомилкових диктантів отримають заохочувальні призи.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності традиційно лунає на Українському радіо до Дня української писемності та мови, що відзначається 9 листопада.

Цю унікальну акцію Національна радіокомпанія України започаткувала ще у далекому 2000 році. Відтоді щорічно всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та з’ясувати, наскільки добре знають українську мову, а ще — продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці спілкувалися українською мовою і зберегли її для нащадків.

Як правило, текст для радіодиктанту замовляють спеціально, складається він близько із 150 слів. У ньому немає авторських знаків чи суперечливих орфограм. Але при тому їхня загальна кількість дуже велика, тому написати радіодиктант без помилок непросто. Диктор читає його в прямому ефірі двічі. Складає текст диктанту останні 13 років Олександр Авраменко.

Основна мета диктанту: єднання навколо мови. Радіодиктант — не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед масштабний національний флешмоб колективної творчості, який єднає усіх незалежно від віку, освіти, життєвого досвіду чи соціального статусу, дарує особливе відчуття причетності до творення спільної справи, змушує наші серця завмирати в унісон на кожному розділовому знакові. Писати радіодиктант можна будь-де і будь з ким!

Минулого року радіодиктант національної єдності написали 32779 людей, з них без помилок – 313.


Вчитель інформатики Богдан Климчук
за матеріалами facebook-дописів.


Клікніть по будь-якій фотографії, щоб переглянути усю фотогалерею

ФОТОГАЛЕРЕЯ



Див. також:

Переглядів: 265 | Додав: bogdankl | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Читайте нас у Facebook...

Прозорість інформації...

Форма входу

Календар записів

«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пошук на сайті

Нове на сайті

Наш статус

Учасник програми GOOGLE FOR EDUCATION

Календар подій

Українське ділове мовлення. Календар свят

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Хостинг від uCoz